nem hivatalos oldal

A kéteres árnyékolt kábel belső felépítése

Kéteres árnyékolt kábel

A hangtechnikában általában más eszközöket szoktak alkalmazni, mint egyéb területeken. A kéteres árnyékolt kábel jellemzően ilyen, hiszen az általa biztosított jel zavartalanul közlekedhet benne. A lényege ennek a kábeltípusnak, hogy van benne egy plusz szigetelő réteg. Ez nem engedi se ki, se be az olyan jeleket, amelyek nem oda valóak. Kívülről nehéz megállapítani, hogy egy kábel ilyen-e, de a keresztmetszet azonnal megmutatja a jellemzőit. Ha kettévág egy ilyen kábelt, akkor láthatja, hogy középen található az a fémszálköteg, amelyen az információ halad.

Ezt követi egy szigetelő réteg, amely minden kábelben benne van. Ezen a rétegen található egy fémből készült réteg. Ez kétféle lehet, amely akár együtt is alkalmazható. Vagy egy fémfólia-szerű árnyékoló van rajta, vagy egy fémháló, vagy mindkettő. Ez adja a tulajdonképpeni árnyékolást a rendszernek. A kéteres árnyékolt kábel ebből kettőt tartalmaz, úgyhogy a két szál fizikailag nincs külön, viszont az előbb leírt szigetelés különválasztja azokat. Így saját magát sem tudja bezavarni a rendszer.

Nem ennyire komplikált a hangszóró perem leírása, hiszen ennek csupán a szóban forgó hangszóróra kell illeszkednie. Általában gumiból vagy valamilyen puha anyagból készül, hogy a felesleges rezgést elnyelje, miközben a hangszóró a megszokott hangteljesítményt nyújtja. Szerepe, hogy a hangszórót biztonsággal a dobozba lehessen beszerelni és ne kelljen azon aggódni, hogy a rázkódás miatt kilazul a csavarozás. Ha ilyenre van szüksége, akkor tanácsos leszedni a régi peremet és bevinni az alkatrészboltba, hogy pontosan olyant tudjanak adni.

Ezeknek nincsen általában márkaspecifikus méretezése vagy formája, ezért akár az univerzális hangszóró perem is megfelelő lehet a feladatra. Egy jól illeszkedő peremmel és árnyékolt kábelekkel nem kell aggódnia azért, hogy a hangrendszere sisteregni vagy zörögni fog. Ha a többi alkatrész ép és érintetlen, akkor elvileg minden flottul kell, hogy működjön. Arra az esetre is érdemes plusz hangszóró perem beszerzése, ha be akarja biztosítani magát a jövőbeli cserékhez.

Print Friendly, PDF & Email