nem hivatalos oldal

Az euró árfolyam és a hatékony fejlődés

Euró árfolyam

Az euró az Európai Unió közös gazdasági és monetáris politikájának legfőbb eszköze. A világon a legnagyobb összértékben jelen lévő valuta, ami a legelsők között van, mint irányadó. Az euró árfolyam stabilitása segíti a tagországokat a piac hatékony fejlődésében, valamint abban, hogy az infláció a lehető legkisebb mértékben befolyásolja ezt a fejlődést.

Változását mégis számos megkötés, szabályozás és egyéb tényező befolyásolja. Főként a kereslet a fizetőeszköz iránt, ami ha nő, nyilván az árfolyam is nő. Így tehát vannak előre látható és előre nem látható tényezők is. Az euró bevezetéséről 1992-ben született döntés, nevéről 1995-ben állapodtak meg, majd 1999-ben, mint elszámolási pénzt vezették be.

2002-ben pedig már az érméket és bankjegyeket is forgalomba helyezték. Az EU 28 tagállamából 19 hivatalos valutájaként fogadta el az eurót. Ők alkotják az eurózónát, ami a világ második legnagyobb gazdaságának tekinthető. Az itt zajló gazdasági és politikai események, döntések nagymértékben befolyásolják az euró árfolyam alakulását.

Print Friendly, PDF & Email